понеділок, 18 липня 2016 р.

Година поетичного настрою

"Стукаю серцем у небо твоє..."

Українці!
Хай Бог не збавить вас опіки,
Хай, Милостивий, вам поможе,
Щоб дивувати вічно світ,
      як древні скіфи.
Лише не дай, не дай вам, Боже,
Як скіфи, зникнути навіки,
Щоб крізь віки постать
        лиш дивним міфом.
Із таких рядків 15 липня в бібліотеці відбулася година поетичного настрою  "Стукаю серцем у небо твоє..."   присвячений Марії Дзюбі, якій 12 серпня виповниться 55 років. На поетичні годині бібліотекар та присутні обговорили поезію Марії Дзюби, зачитали декілька її поезій.
Бібліотекар та присутні висловили свої думки про романи "Укриті небом" та "Ранець для крил". "Укриті небом" - твір про українське село, рідне і миле серцю. Роман - величезне джерело народного фолькльору, пересипаних діалектами, прислів"ями, приказками, жартами, коломийками і піснями. В передньому слові "Сільський" роман для масового читача" Степан Процюк називає його "майстерною сагою про післявоєнне гальцьке село".
Другий роман "Ранець для крил" знову присвячений селу, але охоплює більші часові межі - від колгоспного села  - до 15-річчя Незалежності України. Головний мотив твору - доля жінки, яка народилась творцем, яка вміє не тільки працювати, але й мислити.
Присутні, хто вже  прочитав романи, відгукуються так: "Книги написані напрочуд динамічно:  блискуча композиція, блискучі діалоги. цікаві характери".
Марія Дзюба народилася в  селі Гвізд Надвірнянського району Івано- Франківської області. Вона є письменниця та художниця, член Національної спілки письменників України, лауреат обласної літературної премії ім. В. Стефаника. Твори письменниці є найбільш популярні і улюблені серед читачів. Вона - автор двох поетичних збірок: "На перехресті почуттів" (1996), "Світлотіні для відважних" (2006),  та чотирьох романів: "Укриті небом" (2003), "" Ранець для крил (2006), "Музейна баба" (2008), "Бісеріада або п"ять грамів душі" (2010). Марія Дзюба займається живописом (портретист за обдаруванням), мала персональні виставки.
Тож читайте, оцінюйте і купайтесь в українській екзотиці від Марії Дзюби.





Немає коментарів:

Дописати коментар