пʼятниця, 15 червня 2018 р.

Літературна хвилинка.

"Письменник - творець часу"

 (Тарас Прохасько).

В приміщенні Цуцилівської бібліотеки викладена літературна виставка до 50-річчя від дня народження Тараса Прохаська. Кожний відвідувач бібліотеки може ознайомитися із творами цього письменника, а також бібліотекар ознайомлює із біографією та творчістю письменника. 
Сучасний український письменник, журналіст, перекладач, публіцист, мислитель, один із представників станіславського феномену Тарас Богданович Прохасько народився 16 травня 1968 року в місті Івано-франківськ.
В школі Т.Прохасько добре знав біологію, брав участь у Всеукраїнській олімпіаді з української мови. Закінчив біологічний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка (1992). За фахом ботанік. Після завершення університету спочатку працював в Івано-Франківському інституті карпатського лісництва, згодом - учителював у рідному місті, у 1992-1993 роках був барменом, потім сторожем, ведучим на радіо FM "Вежа", працював у художній галереї, в газеті, на телестудії. У 1992-1994 роках був "мандрівним" співредактором журналу "Четвер". 
У 1993 році Тарас Прохасько разом з Андрієм Федотовим та Адамом Зевелом знявся у короткометражному фільмі "Квіти святого Франциска", а у 1996 році у селі Делятин відбувся перший в Україні міжнародний фестиваль відео-арту, гран-прі на якому отримав двохвилинний фільм "Втеча в Єгипет" (1994), де знявся Тарас Прохасько, його сини та Леся Савчук.
В 1998 році почав працювати журналістом у львівській газеті "Експрес", згодом писав авторські колонки до "Експресу" та "Поступу". Деякий час писав до інтернет-газети "Телекритика", а потім почав писати статті та вести авторську колонку в Івано-Франківській обласній тижневій газеті "Галицький кореспондент".
У 2004 році кілька місяців прожив у Кракові, отримавши літературну стипендію польської культурної фундації "Stowarzyszenie Willa Decjusza-Homines Urbani".
У квітні 2010 році Прохасько вперше відвідав США, де в нього відбулися творчі вечори у Нью-Йорку та Вашингтоні. 
Працює В "Гальцькому кореспонденті".




Немає коментарів:

Дописати коментар