четвер, 1 листопада 2018 р.

Історична година.

"Станіславів - столиця ЗУНР".

   Сто років тому – наприкінці жовтня 1918 року  - доживала свої останні дні Австро-Угорська монархія.  Попервах імператор Карл І видав маніфест, яким заявляв, що імперія з двоєдиної монархії буде перетворена на федерацію народів. Проте процес розпаду Австро-Угорщини став некерованим: одна за одною проголошувалися незалежні держави, на її території виникали нові державні утворення. Однією з таких держав стала Західноураїнська Народна Республіка (ЗУНР).

   Сьогодні в Цуцилівській сільській бібліотеці було проведено історичну годину "Станіславів - столиця ЗУНР", присвячену 100-річчю з дня проголошення ЗУНР.

   На заході були присутні в.о. сільського голови Іванчук Н.В., директор Цуцилівського НВК  Андрейчук М.Ю., вчителі, працівники Народного дому, учні школи.

   Бібліотекар Щербан Л.В. ознайомила присутніх із програмою сьогоднішньої зустрічі. Вчитель Історії та географії Плазинська Т.Д. розповіла присутнім про значення утворення ЗУНР у 1918р. та хід історії до наших днів. Тетяна Дмитрівна наголосила, що саме наш обласний центр Станіславів (Івано-Франківськ) у далекому 1918р. став столицею Західноукраїнської Народної Республіки.
     

  В.о. сільського голови Іванчук Н.В. зазначила, що Україна завжди прагнула до волі, ніхто нам не збудує держави, якщо ми її самі не збудуємо.

  Директор Цуцилівського НВК зауважив, що ми, а особливо підростаюче покоління, повинні знати історію свого народу і бути патріотами своєї держави.

  За допомогою світлин створено колаж про історичні події утворення ЗУНР.












Немає коментарів:

Дописати коментар