субота, 16 лютого 2019 р.

Народознавча година.

Для чого ми освячуємо свічки на Стрітення Господнє?

   Стрітення Господнє – велике свято християнської церкви, яке щороку відзначається в один і той самий день – 15 лютого. Тоді християни урочисто згадують принесення на сороковий день після народження до Єрусалимського храму Немовлятка Ісуса, Його зустріч із святим та праведним старцем Симеоном й пророчицею Анною, а також, пророцтво святого Симеона про майбутні страждання Діви Марії, якій «прошиє серце страшний меч болю» . Ця важлива євангельська подія лягла в основу одного з найбільших дванадцяти свят церковного року. Вперше свято Стрітення було встановлено Церквою в Єрусалимі після Ефеського собору 431 р.

   15 лютого у приміщенні Цуцилівської сільської бібліотеки засідав клуб "Істина",  члени якого намагаються донести до кожної людини істину Божого милосердя, а також популяризувати літературу на духовну тему читачам різного віку. З нагоди свята Стрітення Господнього бібліотекар спільно із Плазинською Тетяною Дмитрівною (Деканальним координатором спільноти матерів у молитві) та запрошеними гостями ознайомлювалися із особливістю цього свята. А також із освяченням свічок після Божественної літургії. Зазвичай, після освячення ці свічки запалюють під час домашньої або церковної молитви, зокрема під час звершення Таїнства шлюбу молодята тримають їх в руках.
   Існує погляд, що освячувати свічі немає потреби, оскільки свічка це пожертва, а вона освячується не молитвою, а самим жертвоприношенням. Тим не менше, Стрітенська свічка з давнини наділялась особливою силою. Вважалось, що вона має силу відганяти бісів, її запалювали в час особливих життєвих клопотів та негараздів, коли хтось хворів або був при смерті. В деяких регіонах лікували головний біль, знаменуючи запаленою свічкою навхрест голову хворого. 
   Тетяна Дмитрівна наголосила, що особливу силу такої свічки наділяють в захисті при блискавці та громі, від чого вона отримала назву «громниці». Такі уявлення про Стрітенську свічку донині широко зберігаються по цілій християнській Європі: від Італії до України. У Польщі свято Стрітення ще має назву свята Громничної Божої Матері. В цей день віруючі стоять на богослужіннях із запаленими свічками, і намагаються донести їх запаленими до самого дому, подібно тому, як ми робимо це на Страсний Тиждень, у Великий Четвер.   Тому, Стрітенська свічка важлива не сама по собі, а лише, як християнський символ нашого серця, просвіченого Духом Святим.


















Немає коментарів:

Дописати коментар