середа, 27 лютого 2019 р.

Літературна година.

Леся Українка - дітям.


   Леся Українка…Це ніжне й дзвінке ім’я належить до найвеличніших імен нашого народу. Псевдонім Лариси Петрівни Косач твердо і назавжди зафіксований у пам’яті кожного українця, і не тільки українця. Леся належить усім, бо її творчість зіткана з різних мотивів світової культури. Гордий дзвін її імені в серцях мільйонів людей породжує не тільки спогад про «Лісову пісню» або «Досвітні вогні», але й палку любов до великої поетеси і гордість за свій народ, що спородив її.
   Небагато в історії таких жінок, у долі яких тілесне і духовне становили б такий контраст. Для кожної людини її фізичні дані, її врода важить дуже багато. А для жінки вони особливо цінні – уміння бути привабливою невіддільне від самої її природи. Хвороба Лесі Українки сточила її жіноцтво, зів’ялила її принадність ще до того, як вона розквітла. Нема необхідності тут нагадувати біографію поетеси, вона відома кожному, хто вивчав літературний процес. Але така сторона Лесиного життєпису, як боротьба з неміччю, - варта нагадування, бо в ній, боротьбі, ховається сила духу, котра зробила з неї велику поетесу.
   З нагоди відзначення Дня народження Лесі Українки вчора у Цуцилівській сільській бібліотеці пройшла літературна година "Леся Українка - дітям". До бібліотеки завітали учні 2-го класу із класним керівником Боднар Г.Д., учні 3-го класу із класним керівником Вівчарчук У.П. та учні 4-го класу із класним керівником Шутак Н.С. Бібліотекар ознайомила із життєвим та творчим шляхом поетеси, намагалася передати силу і глибину поетичного світу Лесі Українки, любов до її творчої спадщини та почуття прекрасного. 
Для найменших читачів поетеса написала чимало віршів та казок. Казки не завжди веселі. Їхні сюжети взяті із життя, вони вчать нас долати труднощі, що зустрічаються на нашому шляху так, як це робила сама Леся.
    Учні читали вірші поетеси, самі розповідали про її творчість та її життя, багато знають із шкільної програми, також на заході розглянули казку Лесі Українки "Біда навчить". Ідея казки навчає цінувати розсудливість, розум, бажання вчитися, добробуту, працьовитості та вихованості. 
    Леся Українка - це така багатогранна особистість, про яку М.Бажан сказав: "в історії світової літератури важко знайти таке ім"я, яке дорівнювало б їй талантом, мудрістю, проникливістю, значущістю". Будуть відходити віки, будуть приходити віки...а вічне увійде у вічність, не так у бронзу чи мармур, як в очі людські, в надії людей, бо допоки живе надія - живий і народ. Тож будемо і ми вчитися терпінню, вірі, любові і надії у нашої неповторної Лесі.









Немає коментарів:

Дописати коментар